top of page
pexels-photo-1431822_edited.jpg

Welkom bij Weerbericht Zuiderkempen-Mechelen

De meest betrouwbare weersite voor uw regio!

​

Hier kan u terecht voor een betrouwbare voorspelling op maat van uw regio, van Mol tot Mechelen!

Wilt u real-time updates ontvangen over het weer? Volg dan zeker ook de Facebookpagina!

Home: Welkom

Dagelijks weerpraatje

​

​

Vandaag, zaterdag 20 april 2024

​

Algemene weersituatie:
Een hogedrukgebied ligt nabij Ierland. Wij vertoeven aan de oostelijke flank daarvan in een noordelijke luchtstroming met aanvoer van onstabiele arctische lucht. Hierin schuift vandaag nog een occlusiefront mee dat over het oosten van ons land schuift. Boven 3 km zegeviert de hogedruk, daaronder is het nog licht onstabiel. Vanavond trekt een grondtrog over onze streken met onstabiele condities. Vannacht passeert er een hoogtetrog en morgenochtend passeert nog een grondtrog. We komen dan aan de westelijke flank van een hoogtetrog met koude bovenlucht ten oosten van ons. het hogedrukgebied schuift ietwat oostwaarts op morgen en ontwikkelt een uitloper naar Scandinavië. Daardoor komen we terecht in een meer noordoostelijke luchtstroming. 


Detailweerbericht:
Vandaag krijgen we een wisselend bewolkte dag. We starten nog grotendeels droog op de meeste plekken met afwisselend zonneschijn, stratocumulusvelden en stapelwolken. Doorheen de dag wordt het tijdelijk soms wat onstabieler. Later op de voormiddag en tegen de middag kunnen sommige stapelwolken doorgroeien tot een lokale regenbui. Daardoor kan het tijdelijk even nat worden. Vooral nabij zo'n bui wordt het even zwaarbewolkt. Tussenin kan er dan weer even een drogere periode aanbreken met een afwisseling van zonneschijn stratocumulus en stapelwolken. Tegen de zeer late namiddag/vroege avond passeert er een trog en wordt het opnieuw wat onstabieler vanuit het noorden. Daarbij wordt het opnieuw bewolkter met buien die kunnen ontstaan en even doortrekken van noord naar zuid. De temperaturen stijgen vandaag naar een graad of 10 à 11 tijdens de drogere en zonnigere perioden. Bij een bui is het doorgaans enkele graden koeler met 7 tot 9°C. De wind waait goed door en is matig van kracht, later op de dag zelfs soms vrij krachtig uit noord tot noord-noordwest.


Vanavond zijn er dus eerst enkele buien mogelijk, later wordt het weer droger vanaf het noorden, met slechts nog een zeer geïsoleerde bui, maar tussendoor opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden (stratocumulus en stapelwolken). Vannacht krijgen we een wisselend verloop met eerst terug meer wolkenvelden en lokaal een bui, tussendoor, halverwege de nacht, droger weer met wat opklaringen, en tegen de ochtend aan wordt het vanuit Nederland weer wat onstabieler met enkele buien die kunnen ontstaan. Het wordt dan ook weer even onstabieler met dikkere stapelwolken. De minima dalen naar waarden rond een graad of 3 in de tijdelijke brede opklaringen. Een enkele (iets stevigere) bui zou wat korrelhagel kunnen meebrengen, omdat de bovenlucht wat kouder wordt, maar meestal gaat het om regenbuitjes. De wind zwakt tijdelijk wat af deze nacht, maar wakkert tegen de ochtend opnieuw aan. 

​

Morgen zondag 21 april 2024 :

Morgen - zondag - starten we onstabiel met een trog die in de ochtendperiode voorbijtrekt. Daarop kunnen zich enkele buien vormen, mogelijk lokaal met wat korrelhagel. Meestal zijn het doodgewone regenbuitjes. Daarachter wordt het vrij snel droger met zelfs wat opklaringen, maar hierin ontstaan dan ook weer vrij snel stratocumulusvelden en stapelwolken. Deze kunnen tijdelijk wat hardnekkiger worden met tussendoor wat bewolktere perioden. Naarmate de dag vordert komt er tussendoor wat meer ruimte voor de zon. Het blijft daarbij meestal droog met zon, stapelwolken (vaak middelgrote) en stratocumulusvelden. Later in de namiddag en tegen de (vroege) avond kunnen enkele stapelwolken lokaal wat verder doorgroeien. Ik sluit niet uit dat een enkele dikkere stapelwolk dan nog net weet door te stoten tot een bui. Maar op de meeste plekken blijft het droog met tussen de stapelwolken in ook opklaringen. Na een frisse ochtend stijgt het kwik in de namiddag naar 11 tot 12°C. Vooral als de zon meer ruimte krijgt kan het wat meer opwarmen. De wind is eerst zwak, maar wakkert aan naar matig uit noordoostelijke tot noord-noordoostelijke richtingen. Deze zal het voor het gevoel soms iets frisser doen aanvoelen. 

 

Foto:  Maria Daneels

436440360_1863077584205440_3160910233016725334_n.jpg
Weersverwachting komende dagen

Zondag verloopt wisselend bewolkt met enkele lokale regenbuien. Vooral tijdens de ochtendperiode trekt er een buienlijn van NO naar ZW doorheen het land. Daarop kunnen enkele regenbuien ontstaan of lokaal zelfs met wat korrelhagel erbij. Daarachter wordt het droger met opklaringen, maar ook nog wolkenvelden die ontstaan. Soms zijn er wat meer lage wolken en stapelwolken en wordt het wat bewolkter, maar naarmate de dag vordert komt er tussendoor weer wat meer ruimte voor de zon, afgewisseld met stapelwolken. Het is dan vaak droog. Later op de dag en tegen de vooravond zou er landinwaarts nog een lokale bui kunnen ontstaan. De wind waait matig uit noord tot noordoost en voelt ietwat koud aan, bij maxima rond 10 tot 12°C.

​

Maandag is het meestal droog op een enkele lokale bui na. Vaak is het droog. Tegen de avond komt er een storing opzetten in het uiterste westen met wat regen. Dinsdag sleept een storing over het westen, met daar nog enkele buien doorheen de dag. Verder landinwaarts is het droger. Het kwik stijgt naar 10 of 11°C.

​

Woensdag vallen er enkele verspreide buien. Tussendoor is het droger. Donderdag is het wisselvallig met talrijke buien die van west naar oost trekken. Het kwik komt dan uit tussen 10 en 12°C. Als alles juist verloopt dan zou het kwik tegen volgend weekend gestaag weer kunnen oplopen naar waarden tussen 15 en 20°C.

​

update 20/4

Wie is Samuel Helsen?

foto.png

Biografie

Samuel Helsen is van kindsbeen af gepassioneerd door het weer. Zijn grootste droom is om ooit weerman te kunnen worden op TV. In 2018 behaalde hij een Master in de richting Geografie, waar hij zich specialiseerde in de weersvoorspelling en klimaatwetenschap. Als onderdeel van z'n opleiding genoot hij een cursus meteorologie en weervoorspelling bij de luchtmachtbasis in Bevekom. Daarnaast heeft hij ook een stage gelopen bij MeteoGroup, een weerbedrijf dat onder meer de weersvoorspellingen voorziet voor VTM weer. Na z'n studies was Samuel enkele jaren actief als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Momenteel is hij actief als weer- en klimaatexpert en onder meer Meteoroloog bij NoodweerBenelux. Samuel is intussen gekend bij een breed publiek als 'de regionale weerman'. Dagelijks voorziet hij op z'n Facebookpagina een weerpraatje voor de ruime regio van de Zuiderkempen en de regio Mechelen. In z'n vrije tijd schrijft hij vaak weer- en klimaat-gerelateerde blogs voor NoodweerBenelux en EOS-Wetenschap en verzorgt hij regelmatig lezingen over weer- en klimaat.

Regionale weerman

Af en toe verschijnt Samuel's gezicht wel eens op de regionale TV-zender RTV Kempen-Mechelen om duiding te geven over bepaalde weersituaties. Elke week verzorgt Samuel ook een weerpraatje op regionale radiozenders Radio Apollo en radio 't Zwaantje.

151858487_770391183603327_26327239335163

Diensten

Heeft u een vraag over het weer of klimaat?

​

Wilt u een lezing boeken over deze thema's?

Neem snel contact op!

120539757_4444851398922642_9176921195457
151858487_770391183603327_26327239335163
hot-air-balloon-balloon-sky-hot-air-ball

Nieuwe LinkedInpagina!

18 september 2022

Wisten jullie dat Samuel ook een weerbedrijfje heeft? 

Het bedrijfje draagt de naam "WECLIMO", dit staat voor Weather, Climate & More en heeft ook een eigen LinkedIn-pagina.

​

​

Weerstation in Heist-op-den-Berg

15 mei 2021

Sinds deze week staat er de achtertuin bij de weerman in Heist-op-den-berg een gloednieuw weerstation! Een grote droom van Samuel komt daarmee uit.

​

Het weerstation is volledig zelfvoorzienend en werkt op zonne-energie. Het station meet om de 10 minuten de luchttemperatuur, het vochtgehalte, de luchtdruk, de hoeveelheid zonnestraling en de hoeveelheid neerslag en stuurt deze gegevens real-time door naar de website. De metingen worden uitgevoerd conform de richtlijnen van de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie). Dankzij deze actuele gegevens kunnen we de actuele lokale weertoestand nog beter in kaart brengen, wat ons helpt om de weersverwachtingen nog accurater te maken.

​

Het weerstation maakt deel uit van een groot meetnetwerk over heel België. De gegevens van het station zijn te raadplegen op deze website onder de tab "actueel weer" . Het overzicht van alle meetpunten in België is te raadplegen via deze website: https://meteo.vlaanderen/nl/.

​

​

186923586_2901713060045249_8582421109147

Waarom is het weer voorspellen soms moeilijk?

28 februari 2021

U heeft al gemerkt dat het weer voorspellen soms moeilijk is. In vele gevallen heeft de weerman het bij het rechte eind, maar soms durft het ook wel eens mis te gaan... In samenwerking met De Universiteit van Vlaanderen maakte Samuel een podcast over de (on)zekerheden van een weerbericht en hoe een weerbericht zoal tot stand komt. Bent u ook daar ook benieuwd naar? Luister dan zeker eens naar deze interessante podcast!

3a165644b2f059363a3552cfb803c86faad17e3b

Contact

Heeft u een vraag over het weer of het klimaat? U kan bij Samuel terecht via telefoon en/of mail.

Heist-op-den-Berg

tel: 0497 77 44 32

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
IMG_3909[3473].JPG
bottom of page