pexels-photo-1431822_edited.jpg

Check hier het actuele weer in de Zuiderkempen!

Welkom bij Weerbericht Zuiderkempen-Mechelen

De meest betrouwbare weersite voor uw regio!

Hier kan u terecht voor een betrouwbare voorspelling op maat van uw regio, van Mol tot Mechelen!

Wilt u real-time updates ontvangen over het weer? Volg dan zeker ook de Facebookpagina!

 

Dagelijks weerpraatje

Vandaag, dinsdag 18 januari 2021

Een hogedrukgebied bepaalt nog steeds ons weer en geeft ons droog, maar wel nog steeds vrij vochtig weer. Morgen zullen er in de loop van de dag 2 storingen overtrekken met ook perioden van regen. 


We starten de dag vandaag overal grijs met hardnekkige lage wolkenvelden en ook nevelige condities. Regionaal is het ook mistig, met lokaal zelfs dichte mist, vooral verder naar het (noord)westen. Dit ochtendgrijs kan ook nog een tijdje hardnekkig zijn en blijven plakken, zeker op plaatsen waar de mist (zeer) dicht is vanmorgen. In de loop van de dag zou wel stilaan op de meeste plaatsen vanaf het zuiden het grijs moeten "liften" en zou de stratusbewolking kunnen transformeren naar stratocumulusbewolking en/of stapelbewolking. De meeste modellen alluderen daarbij nog steeds op een bewolkt weertype, waarbij later op de dag de bewolking wel eens zou kunnen breken hier en daar. (Een model schetst een gunstiger scenario met brede opklaringen, maar dat lijkt te optimistisch, afgaande op de andere berekeningen). De temperaturen stijgen vandaag maximaal naar een graad of 6 à 7. De wind is zwak en meestal veranderlijk.

Vanavond en vannacht 

Vanavond kunnen er eerst wat opklaringen verschijnen hier en daar, daarna wordt het stilaan opnieuw vochtiger in de onderste luchtlagen en vormt er zich lage stratusbewolking met nevel en/of wordt het opnieuw mistig op sommige plaatsen. Vooral waar er eerst opklaringen voorkomen kan de mist opnieuw dicht worden met teruglopende zichten. Het koelt goed af, met minima die dichtbij het vriespunt zullen uitkomen, rond waarden tussen 0 en 2°C. 

Morgen, woensdag 19  januari 2021

Morgen starten we met hardnekkig ochtendgrijs onder de vorm van (dichte) mist en lage stratusbewolking of op sommige plaatsen misschien eerder lage stratus en nevelige condities. Wegens wolkendikte is een spatje motregen niet geheel uitgesloten. Het blijft eerst lange tijd grijs met mist of nevel en lage stratuswolken en in de loop van de namiddag komen 2 storingen opzetten vanaf het westen (koufronten). De passage van die fronten gaat gepaard met een toenemende wolkendikte en het blijft daarmee betrokken met zeer lage stratusbewolking (erboven soms ook middelhoge wolken) en perioden van lichte tot misschien matige (mot)regen of miezerregen in de namiddag en avondperiode. Achter deze fronten komen we terecht in polaire lucht, waarbij het donderdag gevoelig kouder zal zijn met winterse buien. Het kwik stijgt morgen maximaal naar waarden tussen 4 en 6°C. De maxima worden pas later op de dag bereikt. 

Foto: Nicole Jennes.

272133316_5121821291169649_1827042906560061558_n.jpg

Weersverwachting komende dagen

Afbeelding2.jpg

Komende 3 dagen:   

Dinsdag ligt de kern van het hoog weer dichterbij en wordt de lucht vochtiger. Dat betekent dat we weer te maken gaan krijgen met hardnekkige lage wolkenvelden, en nevel, regionaal ook eerst mist. De temperaturen komen uit rond een graad of 5 à 6.  In de loop van de dag neemt de kans op een opklaring toe, maar dat valt af te wachten.

Woensdag start de dag mogelijk met mist, daarna lost deze op maar wordt het wel bewolkt. Later trekken 2 storingen over en kan er wat regen passeren van west naar oost in de loop van de dag. Maxima rond 5°C. 

Donderdag komen we in polaire lucht terecht en krijgen we guur weer met een stevige noordwester. Er passeren ook enkele winterse buien van regen, stofhagel of smeltende sneeuw. Maxima rond 4 of 5°C, maar het voelt guur aan.

Tendens voor de (middel)lange termijn

Daarna blijven we onder invloed van hogedruk en is het rustig en vaker droog. Op vrijdag passeert er nog een zwakke storing. Het blijft bewolkt met maxima rond 6 of 7°C.

Update 17/01 9u

Wie is Samuel Helsen?

foto.png

Biografie

Samuel Helsen is van kindsbeen af gepassioneerd door het weer. Zijn grootste droom is om ooit weerman te kunnen worden op TV. In 2018 behaalde hij een Master in de richting Geografie, waar hij zich specialiseerde in de weersvoorspelling en klimaatwetenschap. Als onderdeel van z'n opleiding genoot hij een cursus meteorologie en weervoorspelling bij de luchtmachtbasis in Bevekom. Daarnaast heeft hij ook een stage gelopen bij MeteoGroup, een weerbedrijf dat onder meer de weersvoorspellingen voorziet voor VTM weer. Na z'n studies was Samuel enkele jaren actief als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Momenteel is hij actief als weer- en klimaatexpert en onder meer Meteoroloog bij NoodweerBenelux. Samuel is intussen gekend bij een breed publiek als 'de regionale weerman'. Dagelijks voorziet hij op z'n Facebookpagina een weerpraatje voor de ruime regio van de Zuiderkempen en de regio Mechelen. In z'n vrije tijd schrijft hij vaak weer- en klimaat-gerelateerde blogs voor NoodweerBenelux en EOS-Wetenschap en verzorgt hij regelmatig lezingen over weer- en klimaat.

Regionale weerman

Af en toe verschijnt Samuel's gezicht wel eens op de regionale TV-zender RTV Kempen-Mechelen om duiding te geven over bepaalde weersituaties. Elke week verzorgt Samuel ook een weerpraatje op regionale radiozenders Radio Apollo en radio 't Zwaantje.

151858487_770391183603327_26327239335163

Diensten

Heeft u een vraag over het weer of klimaat?

Wilt u een lezing boeken over deze thema's?

Neem snel contact op!

120539757_4444851398922642_9176921195457
151858487_770391183603327_26327239335163
hot-air-balloon-balloon-sky-hot-air-ball
186923586_2901713060045249_8582421109147

Weerstation in Heist-op-den-Berg

15 mei 2021

Sinds deze week staat er de achtertuin bij de weerman in Heist-op-den-berg een gloednieuw weerstation! Een grote droom van Samuel komt daarmee uit.

Het weerstation is volledig zelfvoorzienend en werkt op zonne-energie. Het station meet om de 10 minuten de luchttemperatuur, het vochtgehalte, de luchtdruk, de hoeveelheid zonnestraling en de hoeveelheid neerslag en stuurt deze gegevens real-time door naar de website. De metingen worden uitgevoerd conform de richtlijnen van de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie). Dankzij deze actuele gegevens kunnen we de actuele lokale weertoestand nog beter in kaart brengen, wat ons helpt om de weersverwachtingen nog accurater te maken.

Het weerstation maakt deel uit van een groot meetnetwerk over heel België. De gegevens van het station zijn te raadplegen op deze website onder de tab "actueel weer" . Het overzicht van alle meetpunten in België is te raadplegen via deze website: https://meteo.vlaanderen/nl/.

3a165644b2f059363a3552cfb803c86faad17e3b

Waarom is het weer voorspellen soms moeilijk?

28 februari 2021

U heeft al gemerkt dat het weer voorspellen soms moeilijk is. In vele gevallen heeft de weerman het bij het rechte eind, maar soms durft het ook wel eens mis te gaan... In samenwerking met De Universiteit van Vlaanderen maakte Samuel een podcast over de (on)zekerheden van een weerbericht en hoe een weerbericht zoal tot stand komt. Bent u ook daar ook benieuwd naar? Luister dan zeker eens naar deze interessante podcast!

Contact

Heeft u een vraag over het weer of het klimaat? U kan bij Samuel terecht via telefoon en/of mail.

Heist-op-den-Berg

tel: 0497 77 44 32

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
IMG_3909[3473].JPG