
Welkom bij Weerbericht Zuiderkempen-Mechelen
De meest betrouwbare weersite voor uw regio!
​
Hier kan u terecht voor een betrouwbare voorspelling op maat van uw regio, van Mol tot Mechelen!
Wilt u real-time updates ontvangen over het weer? Volg dan zeker ook de Facebookpagina!
Dagelijks weerpraatje
ALGEMENE WEERSITUATIE WOE 21/5 en DO 22/5
We vertoeven aan de zuidwestelijke flank van een complex lagedrukgebied nabij Scandinavië met aanvoer van over de Noordzee. Vandaag trekt een hoogtelaag over Frankrijk en bijhorende storing schuift onder ons door. Een trog schuift van NW naar ZO over ons land in de loop van de dag, mede geholpen door wat convergentie in de onderste luchtlagen als gevolg van een opkomende zeewindcirculatie. Dat levert wat onstabiliteit op. Op donderdag zakt een hoogtelaag uit richting Denemarken. Vannacht schuift een zwakke occlusie over onze streken, op donderdag trekt een zwak koufront over onze streken verbonden aan het laag nabij Denemarken.
DETAILWEERBERICHT WOE 21/5
Vandaag krijgen we een overgangsdag. Er zijn vrij veel hoge wolkenvelden, waardoor de zon sterk gesluierd zal zijn of soms eerder een waterzonnetje. Er passeren van tijd tot tijd ook wat meer en dikkere (middelhoge) wolken, en deze kunnen al eens voor de zon schuiven met soms meer een melkwitte tot lichtgrijze lucht. Tussendoor kan de zon soms beter doorbreken als de wolken wat minder dun zijn. In de namiddag ontstaan er ook stapelwolken en/of stratocumulusvelden. Daardoor wordt het met momenten bewolkt(er). Een enkele stapelwolk kan zich wat meer ontwikkelen als het trogje passeert in de loop van de namiddag en tijdens de vooravond. Ik sluit daardoor niet uit dat er lokaal een bui tot stand kan komen. Hoe zuidelijker, hoe groter de mogelijkheid tot een iets fellere bui. Verder naar het noorden toe zou het meestal droog moeten blijven, op een geïsoleerd buitje na. De mogelijkheid tot een significante tijdelijke bui is wat groter over Rivierenland of de Zuiderkempen. De noordoostelijke Kempen heeft minder kans.
🌡Het kwik levert opnieuw enkele graden in. We halen maximaal een graad of 19 gemiddeld, plaatselijk zit er misschien nog nipt een 20°C in.💨 De wind is aanvankelijk zwak uit westelijke tot noordwestelijke richtingen. Overdag, vooral in de namiddag wakkert de wind aan en wordt hij matig. Later zal de wind ook meer naar noordwest tot noord-noordwest ruimen. Er zijn windstoten mogelijk tot 40 km/u, met opnieuw een frisser gevoel daardoor. Het koelt vrij snel af in de avond.
VANAVOND EN VANNACHT
Vanavond wordt het vanuit het noordwesten meestal droog met vooral nog hoge wolkenvelden. De meeste middelhoge wolken schuiven naar het zuidoosten weg alsook de stapelwolken en buien. Even zijn er wat opklaringen in de latere avond, maar stilaan vormt zich lage bewolking, vooral vannacht en tegen de ochtend. Het gaat om lage stratocumulusvelden. Het kan ook wat nevelig worden onder de wolken. De wolken hangen samen met een zwakke storing die passeert.
🌡Waar het even opklaart tussendoor vanavond en vannacht kan het kwik wegzakken naar een graad of 6-8. Onder de wolken warmt het weer wat op met minima rond een graad of 10. Morgenochtend is het op de meeste plekken een 10 of 11°C. 💨De wind zwakt pas laat af vanavond door de zeewind. Tegen de late avond en nacht zal deze gestaag afzwakken en vannacht wordt de wind zwak uit noordwest.
MORGEN DO 22/5
Donderdag starten we met veel lage wolkenvelden. Deze zijn hardnekkig en het is zwaarbewolkt. In de loop van de voormiddag wordt het ook ietwat onstabiel en kan de bewolking dik genoeg worden voor een spatje regen her en der of een bui die ontstaat. Veel stelt het niet voor en het is maar tijdelijk. Tegen en vooral na de middag arriveren er van over Nederland opklaringen achter het koufront en krijgen we zonneschijn met wat stapelwolken, met een wisselend bewolkt weerbeeld.
🌡De temperaturen leveren fors in. We halen maximaal 15 tot 17°C. Vooral wanneer de zon ruimte krijgt in de namiddag warmt het stilaan wat op.💨 De wind wakkert opnieuw aan tot matig uit noordwest, met windstoten die oplopen tot 40 à 45 km/u. Daardoor voelt het fris aan.
​
Marie-Hélène Verbeylen

Weersverwachting komende dagen
​​​
Donderdag trekt een storing over ons land. Aanvankelijk is er vaak lage bewolking met een zwaarbewolkt weerbeeld. Stilaan wordt het ook onstabieler, waarbij er wat lichte neerslag of een buitje kan vallen. Veel stelt het niet voor. Achter de storing arriveren er brede opklaringen, vooral na de middag, met zonneschijn en stapelwolken die ontstaan landinwaarts. De wind is aanvankelijk zwak en later matig uit noordwestelijke hoek. De temperaturen leveren in, met maximaal 12 tot 17°C. De zeewind doet het fris aanvoelen.
​
Vrijdag krijgen we aanvoer van over de Noordzee. Dat levert stapelwolken op die kunnen doorgroeien tot buien. De meeste buien zijn voor het noordoosten, voor Limburg en Antwerpen en delen van noordelijk Oost-Vlaanderen en Brabant. In het westen is het doorgaans droger, vooral in West-Vlaanderen en zuidelijk Oost-Vlaanderen door de regenschaduw van Engeland. Daar is het wisselend bewolkt met zon en stapelwolken. Elders is er dus kans op een bui, maar zijn er ook zonnige momenten tussendoor. Na een frisse start van de dag klimt het kwik naar 12 tot 15°C. De wind is nog steeds goed voelbaar uit noordwest. Tijdens de avond zwakt de wind stilaan af en wordt het overal droog.
​
Zaterdag is het meestal droog met wolkenvelden en tussendoor wat zon. Tegen de avond zou een regenzone komen opzetten met wat licht gedruppel bij tussenpozen. Veel stelt het niet voor. Op zondag zou een storing passeren met tijdelijk wat regen, later overgaand in buien, met ook droger weer tussendoor en wat opklaringen. De wind blijft stevig doorwaaien en kiest voor westelijke richtingen tijdens het weekend. We halen dan wel weer maxima tot tussen 17 en 20°C. Het wordt dus weer wat zachter.
​
21/5
Wie is Samuel Helsen?

Biografie
Samuel Helsen is van kindsbeen af gepassioneerd door het weer. Zijn grootste droom is om ooit weerman te kunnen worden op TV. In 2018 behaalde hij een Master in de richting Geografie, waar hij zich specialiseerde in de weersvoorspelling en klimaatwetenschap. Als onderdeel van z'n opleiding genoot hij een cursus meteorologie en weervoorspelling bij de luchtmachtbasis in Bevekom. Daarnaast heeft hij ook een stage gelopen bij MeteoGroup, een weerbedrijf dat onder meer de weersvoorspellingen voorziet voor VTM weer. Na z'n studies was Samuel enkele jaren actief als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Momenteel is hij actief als weer- en klimaatexpert en onder meer Meteoroloog bij NoodweerBenelux. Samuel is intussen gekend bij een breed publiek als 'de regionale weerman'. Dagelijks voorziet hij op z'n Facebookpagina een weerpraatje voor de ruime regio van de Zuiderkempen en de regio Mechelen. In z'n vrije tijd schrijft hij vaak weer- en klimaat-gerelateerde blogs voor NoodweerBenelux en EOS-Wetenschap en verzorgt hij regelmatig lezingen over weer- en klimaat.
Regionale weerman
Af en toe verschijnt Samuel's gezicht wel eens op de regionale TV-zender RTV Kempen-Mechelen om duiding te geven over bepaalde weersituaties. Elke week verzorgt Samuel ook een weerpraatje op regionale radiozenders Radio Apollo en radio 't Zwaantje.

Diensten
Heeft u een vraag over het weer of klimaat?
​
Wilt u een lezing boeken over deze thema's?
Neem snel contact op!



Grote Droom komt uit: Weerman wordt ballonvaarder!
19/10/2024
Recent kwam een grote droom uit voor Samuel. Hij heeft z'n brevet als ballonvaarder gehaald en kan nu ook onze mooie Kempische regio vanuit de lucht bewonderen!
​
Als kleine snaak zag Samuel ooit een luchtballon overvliegen. Hij raakte erdoor gefascineerd en al snel wist bij wat hij ooit op een dag ook piloot zou worden. Voor z'n communie kreeg hij een ballonvlucht cadeau en sindsdien was hij helemaal verkocht. En zo geschiedde...
​
In augustus 2024 behaalde Samuel z'n brevet als ballonvaarder. Intussen maakte hij al vele mooie vluchten boven de Kempen.
​
Ballonvaren en het weer gaan uiteraard hand in hand. Met z'n expertise als meteoroloog kan Samuel als geen ander inschatten wanneer het ideaal ballonweer wordt. Bij gunstige weersomstandigheden zal je hem dan ook meestal in de lucht zien hangen in een grote gele smiley-ballon.
​
Wil je zelf ook eens meevliegen? Neem dan zeker contact op!
​
​
​


Nieuwe LinkedInpagina!
18 september 2022
Wisten jullie dat Samuel ook een weerbedrijfje heeft?
Het bedrijfje draagt de naam "WECLIMO", dit staat voor Weather, Climate & More en heeft ook een eigen LinkedIn-pagina.
​
​
Weerstation in Heist-op-den-Berg
15 mei 2021
Sinds deze week staat er de achtertuin bij de weerman in Heist-op-den-berg een gloednieuw weerstation! Een grote droom van Samuel komt daarmee uit.
​
Het weerstation is volledig zelfvoorzienend en werkt op zonne-energie. Het station meet om de 10 minuten de luchttemperatuur, het vochtgehalte, de luchtdruk, de hoeveelheid zonnestraling en de hoeveelheid neerslag en stuurt deze gegevens real-time door naar de website. De metingen worden uitgevoerd conform de richtlijnen van de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie). Dankzij deze actuele gegevens kunnen we de actuele lokale weertoestand nog beter in kaart brengen, wat ons helpt om de weersverwachtingen nog accurater te maken.
​
Het weerstation maakt deel uit van een groot meetnetwerk over heel België. De gegevens van het station zijn te raadplegen op deze website onder de tab "actueel weer" . Het overzicht van alle meetpunten in België is te raadplegen via deze website: https://meteo.vlaanderen/nl/.
​
​

Contact
Heeft u een vraag over het weer of het klimaat? U kan bij Samuel terecht via telefoon en/of mail.
Heist-op-den-Berg
tel: 0497 77 44 32
![IMG_3909[3473].JPG](https://static.wixstatic.com/media/157a7f_d716c9eb4ca64b53b0c6fff6fae4b680~mv2.jpg/v1/fill/w_664,h_498,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/157a7f_d716c9eb4ca64b53b0c6fff6fae4b680~mv2.jpg)